Διεθνής ονοματολογία συστατικών καλλυντικών – Πώς να μάθετε τι υπάρχει στα προϊόντα ομορφιάς σας

Aqua (νερό/eau), χλωριούχο cetrimonium, polyquaternium-11, amodimethicone, polyquaternum-37, πανθενόλη, χλωριούχο γκουάρ υδροξυπορπυλτριμόνιο, υδροξυαιθυλοκυτταρίνη, συμπολυόλη διμεθικόνης, προπυλενογλυκόλη, dmdm parfum υδατίνη, dmdm υδανεθυλικό παρασιόν, dmdm υδανεθυλικό (2,10,10,10,10,20,2,3,5%), χλωρίδιο, εννξυνόλη-10, κιτρικό οξύ, διπρυλική/δικαπρυλική προπυλενογλυκόλη, ppg-1, trideceth-6, βενζοφαινπννη-4, υδρολυμένη πρωτεΐνη σίτου, υδρολυμένο άμυλο σίτου, λάδι simondsia chinesis (σπόρων jojoba), CI 191 CI 42090 (μπλε 1) CI 16035 (Κόκκινο 40).

Ρίξτε μια ματιά σε αυτή τη λίστα συστατικών. Πόσο καταλαβαίνεις; Οι περισσότεροι άνθρωποι θα πέσουν από το βαγόνι μετά το «νερό». Αυτή είναι μια πραγματική λίστα συστατικών από κοντίσιονερ που χρησιμοποιούσα πριν από μερικά χρόνια. Ήταν περίπου η εποχή που μόλις με ενδιέφερε να μάθω τι πραγματικά υπήρχε στα προϊόντα που χρησιμοποιούσα καθημερινά, και αφού κοίταξα τη λίστα συστατικών, πέταξα το μπουκάλι έξω.

Αυτή η λίστα περιέχει πολλά παράξενα ονόματα που θα ήταν σχεδόν αδύνατο να μάθουμε από πάνω. Ευτυχώς, υπάρχουν μερικοί τρόποι που βοηθούν την κατανόηση της δήλωσης συστατικών ή της INCI (Διεθνής Ονοματολογία Συστατικών Καλλυντικών) λίγο καλύτερα.

  • Λιγότερο είναι περισσότερο. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να ρίξετε μια ματιά στην ποσότητα των συστατικών και τη δυσκολία των λέξεων. Με απλά λόγια, όσο πιο δύσκολο είναι να προφέρονται τα συστατικά, τόσο πιο πιθανό είναι να είναι κακά. Αυτό φυσικά δεν συμβαίνει πάντα – Butyrospermum Parkii μπορεί να μην ακούγεται σαν το πρώτο πράγμα που θα τρίψατε στο δέρμα σας, αλλά στην πραγματικότητα είναι βούτυρο καριτέ, το οποίο είναι φυσικά εντελώς φυσικό και εξαιρετικό για το δέρμα και τα μαλλιά. Ωστόσο, η δυσκολία των λέξεων μπορεί να σας δώσει μια ιδέα για το είδος του προϊόντος που έχετε στα χέρια σας και σε ποιο βαθμό παράγεται χημικά.
  • Εστιάστε στα πρώτα. Για να εμποδίσουν τους άλλους να κάνουν ακριβή αντίγραφα των προϊόντων τους, οι εταιρείες καλλυντικών δεν χρειάζεται να γράφουν πόση ποσότητα από κάθε συστατικό περιέχει ένα προϊόν. Ωστόσο, πρέπει να τακτοποιήσουν το INCI κατά σειρά ποσότητας. Τα πρώτα συστατικά λοιπόν είναι αυτά που πρέπει να προσέξεις περισσότερο, αφού το προϊόν αποτελείται κυρίως από αυτά. Κανονικά τα πρώτα 4-8 υλικά είναι τα μεγάλα, ενώ τα υπόλοιπα απλά περιλαμβάνονται σε πολύ μικρές ποσότητες.
  • -κώνοι και -όλες. Παρόλο που ένα συστατικό ως τέτοιο μπορεί να μην σας λέει τίποτα, μερικές φορές μέρος της λέξης μπορεί να σας δώσει μια υπόδειξη για το τι είναι. Για παράδειγμα, κάτι που τελειώνει σε -cone, είναι μια σιλικόνη, που χρησιμοποιείται κυρίως σε προϊόντα μαλλιών και γενικά θεωρείται κάτι που πρέπει να αποφεύγετε. Αν τελειώνει με -όλη είναι αλκοόλη, αν κάτι υδρολυθεί είναι πρωτεΐνη κ.ο.κ.
  • Αμερικανικό εναντίον ευρωπαϊκού στυλ. Όταν ένα προϊόν περιλαμβάνει φυσικά εκχυλίσματα, στην Αμερική πρέπει να γράψουν και το κοινό αγγλικό όνομα, όπως μπορείτε να δείτε παραπάνω [simonensia chinese (jojoba seed) oil]. Αυτό το κάνει λίγο πιο εύκολο και θα καταλάβει κανείς ότι το Butyrospermum Parkii (βούτυρο καριτέ) δεν είναι απαραίτητα κακό. Στην Ευρώπη, όμως, αυτό δεν είναι απαραίτητο.
  • FGI. Όταν έχετε μια λίστα συστατικών (τα περισσότερα μπορείτε να τα βρείτε κάνοντας google), μπορείτε να τα αναζητήσετε για να δείτε τι λέγεται για αυτά. Μερικές πηγές που χρησιμοποιώ είναι: “Η αλήθεια για τα καλλυντικά” της Rita Stiens, ο Καλός Οδηγός και τη βάση δεδομένων Skin deep.
  • Παραθυράκια για τις εταιρείες καλλυντικών. Υπάρχουν κάποια πράγματα που κάνουν πιο δύσκολη την ανάγνωση των λιστών INCI. Για ένα πράγμα, τα συστατικά που περιλαμβάνονται με λιγότερο από 1% μπορούν να προστεθούν με οποιαδήποτε σειρά προτιμάτε. Αυτό σημαίνει ότι εάν ένα προϊόν περιέχει 0,0001% από ένα φυσικό συστατικό, ας πούμε ελαιόλαδο, και 0,99% από ένα κακό συστατικό, ας πούμε parabens, το ελαιόλαδο μπορεί να σημειωθεί πριν και τα parabens μετά, δίνοντάς σας την εντύπωση ότι το προϊόν περιλαμβάνει περισσότερο ελαιόλαδο από parabens. Επίσης, οι εταιρείες καλλυντικών επιτρέπεται να κρατούν μυστικά ορισμένα συστατικά. Αντίθετα, θα αντικατασταθούν από έναν επτααριθμητικό κωδικό ή απλώς “και άλλα συστατικά”. Αυτό καθιστά πιο δύσκολο, ή εντελώς αδύνατο, να γνωρίζουμε από τι πραγματικά αποτελείται το προϊόν.



Source by Hilda Forss

Σχολιάστε