Γιατί δεν θα χρησιμοποιήσουμε το λάδι Neem ως φυσικό συντηρητικό

Το έλαιο neem είναι ένα φυσικό προϊόν που προέρχεται από τους σπόρους και τους καρπούς του αειθαλούς δέντρου neem. Χρησιμοποιείται σε πάνω από εκατό φυτοφάρμακα και έχει σημαντικές εφαρμογές στη βιολογική γεωργία και τα φάρμακα. Χρησιμοποιείται ως φυτοφάρμακο εδώ και εκατοντάδες χρόνια και θεωρείται ασφαλές (1).

Αυτές τις μέρες, το λάδι neem διαφημίζεται ως φυσική εναλλακτική λύση στα συνθετικά συντηρητικά.

Το έλαιο neem είναι ένα μείγμα συστατικών και όχι ένα καθαρό αιθέριο έλαιο. Η αζαδιραχτίνη είναι το ενεργό συστατικό που είναι υπεύθυνο για την απώθηση και τη θανάτωση των παρασίτων. Τα υπόλοιπα συστατικά περιλαμβάνουν λιπαρά οξέα, αιθέρια έλαια και άλλες ουσίες. Συστατικά του ελαίου neem μπορούν επίσης να βρεθούν σε άλλα προϊόντα όπως οδοντόκρεμα, καλλυντικά, σαπούνια, σαμπουάν για κατοικίδια, συμπληρώματα διατροφής και φάρμακα.

Φυσικά Συντηρητικά

Τα περισσότερα καλλυντικά περιλαμβάνουν νερό ως συστατικό (για γαλακτωματοποίηση). Ως εκ τούτου, χρειάζονται συντηρητικά για την πρόληψη της αλλοίωσης και της ανάπτυξης βακτηρίων.

Εάν έχετε αγοράσει ποτέ ένα εντελώς φυσικό προϊόν ομορφιάς χωρίς συντηρητικά, όπως μια κρέμα προσώπου και ανακαλύψατε μια “funky μυρωδιά” πριν εξαντληθεί πλήρως, σημαίνει ότι το προϊόν έχει χαλάσει (δηλ. έχει μολυνθεί από μαγιά, μούχλα, βακτήρια ή μύκητες ). Δυστυχώς, αυτά τα προϊόντα παράγουν φυσικά σάκχαρα σε ένα υγρό περιβάλλον — το τέλειο έδαφος αναπαραγωγής (πλήρης με πηγή τροφής) για τον πολλαπλασιασμό των μικροβίων. Ένα προϊόν μπορεί να φαίνεται και να μυρίζει μια χαρά και να εξακολουθεί να είναι μολυσμένο. Εάν το προϊόν είναι πραγματικά εξ ολοκλήρου φυσικό και χωρίς συντηρητικά, πρέπει να αντιμετωπίζεται σαν φαγητό: να γίνεται φρέσκο ​​σε μικρές παρτίδες και να ψύχεται (και να θυμάστε, θα λήξουν).

Τα προϊόντα που παρασκευάζονται με φυσικά συντηρητικά είναι αρκετά καλύτερα όσον αφορά τη διάρκεια ζωής εάν χρησιμοποιηθούν εντός 30 ημερών μετά το άνοιγμα, αλλά ίσως θέλετε να ρωτήσετε: πόσο καλά είναι τα φυσικά συντηρητικά έναντι των συνθετικών συντηρητικών στον έλεγχο και την εξόντωση τυχόν εισβολέων για την προστασία σας προϊόν (και εσείς); Επομένως, ενώ υπάρχουν αποτελεσματικά συντηρητικά φυσικής προέλευσης, ορισμένα μπορούν να εξασθενήσουν από την έκθεση στον αέρα και το νερό και έτσι δεν μπορούν να παρέχουν την ίδια προστασία ευρέος φάσματος με τα συνθετικά συντηρητικά.

Έλαιο Neem ως Φυσικό Συντηρητικό

Όταν το λάδι neem χρησιμοποιείται ως συντηρητικό, λειτουργεί ως αντισηπτικό, αντιμυκητιακό, αντιβακτηριακό, αντι-ιικό και αντιπαρασιτικό. Ακούγεται πολύ καλό, έτσι δεν είναι; Και χρησιμοποιείται ως φυτοφάρμακο, επομένως πρέπει να είναι αποτελεσματικό, σωστά; (Αν και αμφιβάλλω ότι αυτό το επιχείρημα θα λειτουργούσε υπέρ των συνθετικών συντηρητικών!) Το λάδι Neem είναι αποτελεσματικό στο να προστατεύει τα έλαια από το να ταγγίζουν, αλλά δεν προστατεύει τόσο καλά το προϊόν από βακτήρια και μαγιά, επειδή δεν είναι συντηρητικό ευρέος φάσματος. Και δεν φαίνεται να του αρέσει ούτε το νερό. Άσχημα νέα για τους τεχνικούς διευθυντές και τους φυσικούς προαγωγούς υγείας που θέλουν το λάδι neem να χρησιμοποιείται ως συντηρητικό σε καλλυντικά που περιέχουν νερό αντί για τα πολύ πιο αποτελεσματικά (και επομένως ασφαλέστερα) συνθετικά συντηρητικά που διατίθενται για αυτόν τον σκοπό, όπως το Neolone 950. Οι αυστηροί κανονισμοί απαιτούν τέτοια συντηρητικά προκειμένου να σκοτωθούν όλα τα κοινά παθογόνα. (Βλέπω http://personalcaretruth.com/2010/06/why-cosmetics-need-preservatives/ για ένα εξαιρετικό άρθρο σχετικά με αυτό το θέμα.)

Ο χρόνος ημιζωής του ελαίου neem στο νερό είναι κάπου μεταξύ μίας ώρας και τεσσάρων ημερών. “Χρόνος ημιζωής” σημαίνει ότι η συγκέντρωση μειώνεται κατά 50% στο μετρούμενο χρονικό πλαίσιο. Εάν λαμβάνουμε μία ημέρα ως χρόνο ημιζωής για το λάδι neem στο νερό, με έναν λογικό μέσο όρο των ορίων που δίνονται, θα βλέπαμε την ενεργό συγκέντρωση να πέφτει στο 50% σε μία ημέρα, 25% σε δύο ημέρες, 12,5% σε τρεις ημέρες , 6% σε τέσσερις ημέρες, 3% σε πέντε ημέρες και ούτω καθεξής. Από τη στιγμή που το προϊόν φτάσει στον καταναλωτή από την ημέρα κατασκευής του, το έλαιο neem θα έχει ουσιαστικά αποσυντεθεί πλήρως και δεν θα είναι χρήσιμο ως συντηρητικό. Επομένως, ένα προϊόν με βάση το νερό που περιέχει λάδι neem ως μοναδικό συντηρητικό δεν προστατεύεται από μόλυνση (η οποία ενέχει μεγαλύτερο κίνδυνο για την υγεία σας από τα συνθετικά συντηρητικά).

Οι καταναλωτές θα πρέπει να γνωρίζουν περισσότερο τις περιστασιακές λανθασμένες συμβουλές που δίνουν οι ομάδες προστασίας των καταναλωτών, κυρίως η Safe Cosmetics και η Environmental Working Group (και η βάση δεδομένων τους για το skin deep). Πρέπει να αμφισβητήσουμε αυτές τις ομάδες τόσο κριτικά όσο αμφισβητούμε τη μεγάλη βιομηχανία, προκειμένου να ανοίξουμε έναν διάλογο. Δεν είμαι σίγουρος γιατί αυτές οι ομάδες θεωρούνται η τελική αρχή. Μήπως επειδή επικυρώνουν τους φόβους και τις υποψίες μας για κακές εταιρείες; Δεν ξέρω, αυτό είναι απλώς μια εικασία. Αν και οι προθέσεις τους μπορεί να είναι βάσιμες, συχνά βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στα Φύλλα Δεδομένων Ασφαλείας Υλικού (MSDS) — τα οποία είναι συνήθως διαθέσιμα στο κοινό — ως μία από τις πηγές τους. Τα MSDS είναι χρήσιμα, φυσικά. Ωστόσο, οι άνθρωποι είτε ξεχνούν είτε αγνοούν ότι τα MSDS παρέχουν διαδικασίες ασφαλείας για τους εργαζόμενους σε βιομηχανική ατμόσφαιρα που πρέπει να ακολουθούν σε περίπτωση τεράστιων διαρροών/έκθεσης: πρόκειται για καταστάσεις “χειρότερου σεναρίου” που δεν ισχύουν ποτέ για τους καταναλωτές αυτών των προϊόντων.

Τα MSDS χρησιμοποιούνται για να βοηθήσουν στον καθορισμό κατευθυντήριων γραμμών σχετικά με τη διαχείριση του προϊόντος και την επαγγελματική ασφάλεια και υγεία για τους εργαζόμενους και το προσωπικό έκτακτης ανάγκης που χειρίζεται ή εργάζεται με την ουσία σε μεγάλες ποσότητες. Δεν προορίζονται για τους καταναλωτές, αλλά μόνο για όσους βρίσκονται σε επαγγελματικό περιβάλλον. Είναι σημαντικό να θυμάστε όταν εξετάζετε τα ζητήματα ασφάλειας των προϊόντων που χρησιμοποιείτε ότι: “Η δόση κάνει το δηλητήριο” ή, σε αυτήν την περίπτωση, όπως είπε ο ειδικός σε συντηρητικά David Steinberg, “Θυμηθείτε, τα συντηρητικά είναι ασφαλέστερα από τα βακτήρια (TM) .”

Επιστροφή στο λάδι neem. Ένας οργανικός χημικός, όπως εγώ, θα εξέταζε τη χημική δομή της αζαδιραχτίνης, του δραστικού συστατικού στο έλαιο neem, και θα ήξερε ότι δεν θα ήταν σταθερό στο νερό, όπως έχουμε συζητήσει προηγουμένως, αλλά ότι κατακερματίζεται εύκολα από αυτό. αντίδραση με νερό σε μικρότερα, άχρηστα κομμάτια. Παρόλο που οι περισσότεροι από εμάς δεν είμαστε οργανικοί χημικοί, αυτό είναι αρκετά εύκολο να το καταλάβουμε.

Το έλαιο neem είναι επίσης υδρόφοβο, που σημαίνει ότι τα μόρια απωθούνται από μια μάζα νερού. Επομένως, για να αναμειχθεί το νερό και το έλαιο neem μαζί (γαλακτωματοποίηση) για σκοπούς εφαρμογής, πρέπει να προστεθούν ορισμένα επιφανειοδραστικά. Και, σίγουρα, όταν ελέγχετε τη βιβλιογραφία για φυτοφάρμακα/γεωργία, διαπιστώνετε ότι το αραιωμένο προϊόν πρέπει να χρησιμοποιηθεί αμέσως λόγω της περιορισμένης διάρκειας ζωής του. Αλλά δεν έχουν όλα τα προϊόντα με λάδι neem αυτήν την αποποίηση ευθύνης. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ορισμένα προϊόντα που περιέχουν λάδι neem παραμένουν «σταθερά». Ωστόσο, το προϊόν εξακολουθεί να χάνει τη δραστηριότητα του ελαίου neem. συνεχίζει να παρέχει φυτοφάρμακα μόνο χάρη στα άλλα αντιμικροβιακά της φόρμουλας.

Δεν νομίζω ότι κανένας (κατασκευαστές καλλυντικών, προμηθευτές φυσικών προϊόντων, πράσινες λιανοπωλητές κ.λπ.) προσπαθεί να εξαπατήσει τον καταναλωτή. Είναι πιο πιθανό ένα θέμα ευαισθητοποίησης (η έλλειψή της). Δυστυχώς, αυτού του είδους η παραπληροφόρηση θέτει σε κίνδυνο την υγεία πολλών πελατών.



Source by Norman L Polston

Σχολιάστε